Vi skulle vilja använda en statistikkaka i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ellen Keyskolan

Välkommen till Ellen Keyskolan i Västervik - med eleven i centrum.

 

Våra arbetslag

På Ellen Keyskolan arbetar personalen i arbetslag för att tillsammans kunna stötta varje elev med just det han/hon behöver. Varje arbetslag har 5-7 behöriga lärare, med olika ämneskompetens. Arbetslagen har också huvudansvar för elevvård och föräldrakontakt.

Skolans personal vistas mycket tillsammans med eleverna, där de är. Arbetsrummen är öppna, vi dricker kaffe i elevkafeterian och äter i elevmatsalen. Detta ger en naturlig kontakt mellan ungdomarna och de vuxna.

Planering - arbete - utvärdering

För att eleverna ska veta vad man ska arbeta med i de olika ämnena, finns det kursplaner. Vi utgår från kursplanernas förmågor, som finns i samtliga ämnen och eleverna bedöms utifrån kunskapskraven.  Läraren går sedan igenom kursplanens centrala innehåll tillsammans med eleverna och planerar undervisningen utifrån det.

Skolans lokaler och modernisering

Alla skolans elever har tillgång till var sin chromebook, som används på de flesta lektioner. Vår lärportal heter IST-lärande och här lägger lärare upp planering och bedömning. En stor del av elevernas arbete sker via Google Classroom.

Skolan har även välutrustade salar för NO-laborationer, slöjd, bild, teknik, idrott och hälsa, musik och hemkunskap.

Elevhälsa/ Elevstöd

När man behöver extra stöd och trygghet

Skolan har alla de kompetenser som krävs, för att uppfylla skollagen gällande elevhälsan. De olika kompetenser som finns på Ellen Keyskolan är, specialpedagog, kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare, psykolog samt lärare.  Vi har också ett tätt samarbete med Socialtjänstens familjeenhet och Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Vår organisation kring elevstöd arbetar med ungdomarna på skolan både ur ett socialt och ett pedagogiskt perspektiv. Den är ett led i vårt arbete för ökad måluppfyllelse. Detta arbete avspeglar sig inte enbart hos de elever som får riktat stöd, utan kommer alla till godo i ökad arbetsro och trivsel för samtliga elever.

Elevstödspersonalen ordnar bl.a. med klasskvällar för åk 7 för att jobba ihop de nya klasserna samt finns med vid lag-och klassdagar.

Ett axplock av det som pågår under ett läsår:

Språket

Läs- och skrivförmåga är grunden för att lyckas i sin utbildning. Därför arbetar svensklärarna mycket tillsammans för att öka intresset för skönlitteratur och språkkänsla.

Vi har ett gott samarbete med biblioteket och skolans personal har deltagit i läslyftet. Återkommande på skolan är en tävling i novellskrivning för årskurs 8 och en argumentationstävling för årskurs 9.

Matematiken

En annan byggsten i lärandet är matematiken. Vi arbetar för närvarande mycket med att utveckla den praktiska, laborativa matematiken. Lärarna i matematik har deltagit i en nationell satsning, matematiklyftet.

Omvärlden

Omvärlden undersöks inom alla NO- och SO-ämnen, med hjälp av laborationer, böcker, multimedia och givetvis samtal och handledning.

För att kunna utforska omvärlden på egen hand i framtiden, läser eleverna främmande språk, där de arbetar med kommunikation och även med att lära om länderna och t.ex. laga lite inhemska rätter.

Kreativitet

Varje vecka får ungdomarna många tillfällen att uttrycka sig i olika kreativa former, inom bild, textil samt trä och metall. Där lär de sig också att läsa det bildspråk som ständigt finns omkring oss. De får också arbeta med det musikaliska språket, sången och kulturarvet, i våra musiklokaler.

Hälsa för livet

För att få en bra grund inför framtiden lär sig ungdomarna näringslära och konsumentkunskap, framförallt genom att praktiskt planera för och laga nyttig och klimatsmart mat. 

Friluftsliv på schemat

För välbefinnandet inför resten av livet behöver ungdomarna hitta sitt sätt att motionera. På idrotten får man tillfälle att prova många olika aktiviteter, men också att komma ut i naturen och leva friluftsliv.

För utom att få en naturupplevelse och att praktisera allemansrätten är det ett sätt för klassen att ha roligt tillsammans och samarbeta för sin ”överlevnad”.

Vi hoppas att du genom den här informationen har fått en liten inblick i det arbete som pågår på Ellen Keyskolan. 

Du är givetvis också välkommen att kontakta oss via e-post eller telefon:

Linda Lindström, rektor, linda.lindstrom@vastervik.se 0490-25 44 42                  

Jens Olsson, biträdande rektor, jens.olsson@vastervik.se  0490-25 44 45

Sidan senast granskad den 12 januari 2022