Vi skulle vilja använda en statistikkaka i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vård- och omsorgscollege Kalmar län

Kalmar län har startat en process som syftar till att inrätta ett Vård- och omsorgscollege i regionen. Nedan beskrivs vad ett Vård- och omsorgscollege innebär samt var Kalmar län befinner sig i processen för att nå en certifiering.

Vad är ett Vård- och omsorgscollege?

Vård- och omsorgscollege (VO-College) är ett koncept där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samarbetar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Arbetet med VO-College ska leda till:

  • Att vård- och omsorgstagaren får en vård och omsorg med hög kvalitet.
  • Att arbetsgivarna får personal med den kompetens de behöver.
  • Att de studerande får en modern och attraktiv utbildning med kvalitet som ger anställningsbarhet och en god grund för vidare studier.
  • Att utbildningsanordnare får större efterfrågan på sina utbildningar och kan uppnå samordningsvinster genom samarbete med andra utbildare.
  • Att utbildningsanordnare får tillgång till arbetsplatsförlagt lärande (APL) av god kvalitet med kompetenta handledare.
  • Att anställda kan utvecklas i sina arbeten genom att utbildnings- och utvecklingsinsatser snabbt kan anpassas efter behov.

Samarbetspartners

Konceptet med VO-College bygger på samverkan. Några viktiga aktörer i denna samverkan är:

  • Kommuner och landsting.
  • Privata arbetsgivare.
  • Fackförbund.
  • Offentliga och privata utbildningsaktörer.
  • Regionförbund.
  • Högskolor och universitet.
  • Arbetsförmedlingen.

Utbildning på flera nivåer

VO-College omfattar utbildning på flera olika nivåer, exempelvis:

  • Ungdomsgymnasium.
  • Vuxengymnasium.
  • Yrkeshögskola.
  • Högskola och universitet.

Certifiering 

För att få använda namnet Vård- och omsorgscollege och logotypen ska ett antal kvalitetskriterier vara uppfyllda. Samverkan certifieras via den nationella organisationen för Vård- och omsorgscollege.

Du kan läsa mer om VO-College och den nationella organisationen på http://www.vo-college.se/

Kvalitetskriterier

Certifieringsprocessen fokuserar på tio kvalitetskriterier. Samma kriterier gäller för regionala och lokala college, förutom nummer 6-8 som endast gäller för lokala college.

  1. Analys/Mål.
  2. Samverkan.
  3. Infrastruktur för utbildningarna.
  4. Regionalt och lokalt perspektiv.
  5. Hälsoperspektivet.
  6. Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö.
  7. Lärformer och arbetssätt.
  8. Lärande i arbete.
  9. Kvalitetsarbete/Uppföljning.
  10. Samarbetsavtal och avtal om arbetsplatsförlagt lärande. 

Föreningen Vård- och omsorgscollege

På nationell nivå finns föreningen Vård- och omsorgscollege som ansvarar för kvalitetskriterierna och genomför certifieringar. Föreningen består av en styrelse där Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och PACTA ingår. Det operativa arbetet sköts av ett kansli.

Regional och lokal samverkan

Konceptet Vård- och omsorgscollege bygger på att man ska arbeta och samarbeta utifrån regionala och lokala förutsättningar.

Regionalt VO-College

Ett regionalt college kan bildas av minst tre kommuner och ett landsting eller en region.

Uppdraget för ett regionalt college är bland annat att inventera kompetensbehov inom vård och omsorg, omvärldsbevaka och skapa samordningsvinster. Det regionala colleget har också det övergripande ansvaret för kvalitetsuppföljning av de lokala college som ingår.

Lokalt VO-College

I ett regionalt college ingår flera lokala college. Lokala college bygger sin verksamhet kring Vård- och omsorgsprogrammet. Det vanligaste är att det finns ett ungdomsgymnasium och en eller flera vuxenutbildare. Vanligt är också att yrkeshögskoleutbildningar ingår. En eller flera kommuner hör till ett lokalt college.

Vart befinner sig Kalmar län i arbetet med att inrätta ett VO-College?

Bakgrund

Västerviks kommun tog i slutet av 2013 initiativ till att genomföra en förstudie som syftade till att botanisera möjligheterna att arbeta för att inrätta ett VO-College i Kalmar län. Intresset hos de tillfrågade organisationerna var stort och bedömningen var att det finns goda förutsättningar för att påbörja en samverkan. De tillfrågade organisationerna var länets kommuner, landstinget, kommunal och Kalmarsunds gymnasieförbund.

Att intresset är stort har flera orsaker men inte minst den utmaning arbetsgivarna inom vård och omsorg står inför när det gäller framtida rekryteringar. Sveriges befolkning kommer fortsätta att öka, samtidigt sker omfattande förändring av den demografiska strukturen. Nedan ser vi två stycken diagram som illustrerar denna förändring.

I det högra diagrammet ser vi utvecklingen (i tusental) för de olika åldersgrupperna från 1960 och fram till idag. De streckade linjerna visar prognosen för hur åldersgrupperna kommer att utvecklas fram till 2060. Det vänstra diagrammet visar att samtliga grupper ökar i antal även att gruppen 65+ ökar kraftigast. Tittar vi på det högra diagrammet ser vi hur denna utveckling förhåller sig som andel av befolkningen. Prognosen visar att gruppen 20-64 år kommer att minska kraftigt i relation till gruppen 65+ som ökar kraftigt. Denna demografiska förändring får många konskevenser exempelvis:

Försörjningskvoten ökar. Allt färre personer i arbetsför ålders ska försörja fler personer.

Livslängden ökar och andelen av befolkningen blir allt äldre vilket leder till ett ökat behov av vård och omsorg.

Många personer i arbetsför ålder står inför pensionering vilket innebär att arbetsgivarna inom vård och omsorgssektorn står inför ett omfattande rekryteringsbehov.

Denna demografiska förändring påverkar givetvis många andra sektorer och branscher vilket innebär att arbetsgivarna i stor utsträckning framöver kommer att konkurera om samma arbetskraft.

Beskrivningen gäller för hela Sverige men inte minst i vår region. Arbetet med att säkerställa det framtida rekryteringsbehovet är därför en mycket strategisk viktigt fråga för regionen. Detta tydliggörs också i den regionala utvecklingsstrategin (RUS).

VO-College är en framgångsrik strategi för att möta dessa utmaningar.

Styrgrupper

I den formella förfrågan kring samverkan som gick ut till berörda organisationer i länet var förslaget att arbeta för att inrätta ett regionalt VO-College samt tre lokala VO-College. Nedanstående fyra bilder visar hur dessa styrgrupper är sammansatta. De lokala VO-collegen i länet är uppdelade i tre delar, NORR, MITT och SÖDER.

I dagsläget är cirka 95 procent av representanterna i styrgrupperna utsedda. Det är 10 av 12 kommuner som har fattat ett politiskt beslut om att delta i samverkan. De två resterande kommunerna har lyft frågan till den politiska dagordningen och beslut väntas innan årsskiftet 2014/2015. Kommunal, Regionförbundet Kalmar län, Lanstinget i Kalmar län och Kalmarsunds gymnasieförbund har ställt sig positiva till samverkan.

Den 18 december kommer den regionala styrgruppen att sammanträda för första gången. Det kommer att vara ett introducerande styrgruppsmöte där huvudfokus kommer att vara att få lära sig mer om konceptet kring VO-College genom föredrag och möjligheter att ställa frågor. På styrgruppsmötet har det nationella kansliet för Vård- och omsorgscollege bjudits in samt två stycken processledare för VO-College i andra regioner. Dagordningen för mötet är ännu inte fastställt men utöver den mer introducerande delen kommer de övergripande strategierna kring det fortsatta arbetet att behandlas, fastställande av datum för kommande styrgruppsmöten, tidsplan, informationshantering etc.

Sommaren 2014 fanns det 19 nationella och drygt 70 lokala VO-College i Sverige. Detta är en möjlighet för Kalmar län i den fortsatta processen. Nätverk för samverkan mellan regionerna har redan etablerats.

Finansiering

I den formella förfrågan kring samverkan som gick ut till berörda organisationer i länet var förslaget att tillsätta en processledare under tre år för att driva processen. Förslaget var att tjänsten skulle finansieras genom att Landstinget står för en tredjedel av kostnaden, Regionförbundet för en tredjedel och att deltagande kommuner står för resterande del.

Processledare

I förstudien var förslaget att en processledare skulle vara på plats från och med augusti 2014 men rekryteringsprocessen drog ut på tiden och Esbjörn Grandalen blev anställd som processledare från och med den 1 november 2014. Vill du ha kontakt med honom så hittar du hans uppgifter under Kontakta oss.

Arbetet kommer att vara tydligt processbetonat med en hög delaktighet från alla deltagande organisationer. Målen kring en certifiering är klara och likaså de beslutande strukturerna genom den regionala och de lokala styrgrupperna, men det är arbetet på väg mot målet som kommer att vara avgörande för hur samverkan utvecklas.

Mål och syfte

Målet för arbetet under dessa tre år är att:

  • ”Certifiera ett regionalt och tre lokala Vård- och omsorgscollege i Kalmar län.”

Det övergripande målet eller syftet med arbetet kan sammanfattas med nedanstående punkter:

  • Att vård- och omsorgstagaren får en vård och omsorg med hög kvalitet.
  • Att arbetsgivarna får personal med den kompetens de behöver.
  • Att de studerande får en modern och attraktiv utbildning med kvalitet som ger anställningsbarhet och en god grund för vidare studier.
  • Att utbildningsanordnare får större efterfrågan på sina utbildningar och kan uppnå samordningsvinster genom samarbete med andra utbildare.
  • Att utbildningsanordnare får tillgång till arbetsplatsförlagt lärande (APL) av god kvalitet med kompetenta handledare.
  • Att anställda kan utvecklas i sina arbeten genom att utbildnings- och utvecklingsinsatser snabbt kan anpassas efter behov.

Hemsida

Det har skapats en hemsida för arbetet med inrättandet av ett VO-College. För tillfället ligger den under Västerviks kommuns hemsida, då Västerviks kommun är projektägare för arbetet. Om hemsidan framöver ska vara mer fristående från befintliga organisationer får den regionala styrgruppen besluta om. Tanken är att hemsidan ska fungera för att lämna information om arbetet både externt och internt i deltagande organisationer. Hemsidan ska hållas uppdaterad för att alla ska kunna ta del om var i processen arbetet befinner sig, för att hitta aktuella dokument, för att kommunicera kring pågående process och för att anmäla sig till det nyhetsbrev som kommer att skapas kontinuerligt under arbetet.

MindView - verktyg för tankekartor

MindView ett verktyg för att skapa tankekartor som gör det möjligt för användaren att brainstorma och att visualisera idéer och processer snabbt och enkelt. MindView kommer att användas i detta arbete både för att informera och visualisera det pågående arbetet. För att kunna öppna dessa filer krävs att man laddar hem en ”tittar-version” av programmet. Det gör man genom att klicka på nedanstående länk och välja Download MindView 5 PC Viewer (28.5MB) följ sedan instruktionerna för installation.

http://www.matchware.com/en/products/mindview/mindview_viewer.htm

Nyhetsbrev

Ambitionen är att skapa ett nyhetsbrev cirka 1 gång i månaden. Nyhetsbrevet kommer främst att beskriva vart arbetet befinner sig i processen. Vad har hänt och vad är på gång? Det kommer att finnas en funktion för att anmäla sig till nyhetsbrevet på hemsidan.

Microsoft OneDrive

OneDrive ett webbhotell för fillagring som tillåter användare att ladda upp och synkronisera filer till en ”moln lagring”. Användare kan sedan komma åt filerna från en webbläsare eller deras lokala enhet. Filerna kan både hållas privata eller offentliggöras. OneDrive kommer att användas av processledaren för att dela ut aktuella filer/dokument till berörda personer i processen.

Sidan senast granskad den 4 december 2014