Vi skulle vilja använda en statistikkaka i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Etablering i samhället

En glad kvinna utomhusDu som har kommit som asylsökande och fått uppehållstillstånd i Sverige erbjuds hjälp med etablering i samhället och i arbetslivet. Det gäller dig som är mellan 20 och 64 år om du inte går på gymnasium. Du som fått uppehållstillstånd som anhörig till någon som fått asyl kan också få hjälp med etablering genom den så kallade etableringsreformen. Du som har fått uppehållstillstånd som anhörig till någon som fått asyl kan också få hjälp på detta sätt.

Vad är etableringen?

När du har fått beslut om uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande och bor i en kommun så ska du besöka Arbetsförmedlingen. Handläggaren intervjuar dig om din tidigare utbildning från hemlandet och vad du har arbetat med. Ni gör en planering tillsammans för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig själv. Det kallas handlingsplan.

För att du ska få en bra start i Sverige får du sedan stöd av Arbetsförmedlingen och din kommun under hela etableringstiden.

Vilka aktiviteter ingår i etableringen?

Arbetsförmedlingen och kommunen hjälper dig att följa din handlingsplan. Du kan få praktik för att träna språket och se hur arbetsmarknaden fungerar. Arbetsförmedlingen kan också ge dig utbildningar och annat stöd för att du ska få arbete. 

Genom kommunen får du läsa svenska för invandrare, SFI, och annan vuxenutbildning. Du får också en kurs om det svenska samhället, samhällsorientering. I Västerviks kommun är det Service- och integrationsverksamheten som har ansvar för kommunens del av dina etableringsinsatser. Du kan läsa mer under rubriken "så arbetar vi med integration" i menyn.

Hur lång tid är etableringstiden?

Etableringstiden är 24 månader. Om du inte behöver så lång tid för skaffa dig ett arbete kan etableringstiden bli kortare. Du kan göra ett uppehåll om du blir sjuk eller behöver vara föräldraledig. 

Arbetsförmedlingen beslutar om din etablering och gör  en handlingsplan tillsammans med dig. Om du deltar i aktiviteterna i handlingsplanen kan du få etableringsersättning. Vill du veta mer om etableringsersättning kan du kontakta Arbetsförmedlingen.

Sidan senast granskad den 2 juni 2021