Vi skulle vilja använda en statistikkaka i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vanliga frågor om YH-utbildning

1. Vad behövs för att vara behörig för att läsa på yrkeshögskola?

Det finns olika vägar till behörighet inom yrkeshögskolan. Enklast förklarat är att du i grunden behöver ha en gymnasieexamen, eller motsvarande kunskaper. Det går lika bra att ha en motsvarande utländsk utbildning.

Det finns också andra möjlighet att vara behörig inom yrkeshögskolan. Du kan validera dina kunskaper om du har med dig yrkeserfarenhet och studier. Då har du möjlighet att visa om det du har med dig i ryggsäcken motsvarar en gymnasieexamen, eller att du har de kunskaper och erfarenheter som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen. Det kan se olika ut, men vissa utbildningsanordnaren kan erbjuda validering, kompetenskartläggning och behörighetstester där du får visa om du har de kunskaper som behövs för att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Ibland finns särskilda behörighetskrav för olika utbildningar, det står i så fall information om det kopplat till den utbildningen du är intresserad av.

Du behöver ha grundläggande kunskaper i svenska, tillräckligt för att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Det gäller alla yrkeshögskoleutbildningar.

2. Vilka yrkeshögskoleutbildningar kan jag läsa på Campus Västervik?

Till hösten 2021 finns det fem yrkeshögskoleutbildningar du kan läsa på Campus Västervik:

  • Certifierad produktionstekniker
  • Energiingenjör
  • Food & Beverage manager
  • Lönespecialist
  • Redovisningsekonom

3. Vart kan jag vända mig om jag har frågor om antagning till yrkeshögskola?

I första hand är det den som håller i utbildningen som kan ge dig svar på frågor om antagningen. Till exempel FEI (Företagsekonomiska institutet) TUC yrkeshögskola, Lernia,och Nova Oskarshamn. På Campus Västervik bedriver vi utbildning tillsammans med utbildningsanordnare. Du läser utbildningen hos oss, och det är en utbildare som genomför kurserna och antagningen. De kan ha en antagningsenhet eller kontakt som svarar på frågor. 

Det är viktigt att du deltar vid uppropet till utbildningen, det är då du bekräftar din plats.

4. När kan jag ansöka om yrkeshögskoleutbildning?

Du kan vanligtvis ansöka om yrkeshögskoleutbildning från och med februari. Det varierar lite beroende på utbildning och det finns utbildningar där du kan börja söka redan från december.

Fram till i maj kan ansökningsperioderna vara öppna. Det varierar beroende på utbildning, vilket skiljer sig från ansökningstiden för högskola/universitet som har samma ansökningsperiod för alla utbildningar. I vissa fall har du möjlighet att anmäla dig under en längre tid än så, via det som kallas för sen anmälan.

5. Hur gör jag för att ansöka?

På sidan "Våra utbildningar" på Campus Västerviks webbplats, under respektive utbildning, kan du får information om alla yrkeshögskoleutbildningar som finns hos oss och klicka dig vidare till ansökan.

6. Vem kan jag kontakta om jag har frågor om utbildningen?

Varje utbildning har en kontaktperson här på Campus som du gärna får höra av dig till om du har frågor.
Kontakta oss

7. Hur ofta behöver man vara med på plats – eller kan jag studera hemifrån helt och hållet?

Vi vill tipsa dig om att läsa igenom vad som gäller för just den utbildning du är intresserad av. Det finns flera olika upplägg för utbildningarna och för vissa utbildningar behöver du vara på plats, andra kan du läsa helt eller delvis hemifrån. Viktigast av allt är att du deltar i utbildningen, för att tillgodogöra dig den och lyckas med dina studier. Det finns goda möjligheter att både ta del av föreläsningar, läsa på egen hand, och göra gruppuppgifter i de lokaler som Campus Västervik har.

Här är några förklaringar till de upplägg som finns på yrkeshögskoleutbildningar hos oss:

  • Distans: Att läsa ”på distans” kan betyda olika saker. Det kan vara föreläsningar som live sänds via nätet, där du behöver vara med uppkopplad i realtid men själv kan välja var du tar del av undervisningen. Det kan också vara föreläsningar som spelas in där du kan välja om du vill ta del av dom dagtid eller kvällstid.
  • Platsförlagt: Utbildningen sker på plats på Campus Västervik, antingen via föreläsare på plats eller via digitala sändningar från en annan ort. På det här sättet är utbildningen Redovisningsekonom upplagd.
  • Distans med närträffar: du läser hemifrån de flesta dagar, men det finns dagar där du läser på plats på Campus Västervik varje termin. Så är till exempel utbildningen till lönespecialist upplagd.
  • Flex: Ett flexibelt sätt att läsa där du väljer från dag till dag om du vill delta på plats, eller på distans.

8. Vad innebär det att läsa på heltid? Hur många timmar i veckan handlar det om?

Att läsa på heltid betyder att den sammanlagda tiden du behöver lägga på studierna är heltid. Den schemalagda tiden kan variera men utöver den så behöver du tid till gruppuppgifter, hemstudier och inlämningsuppgifter.

Det finns exempel på studerande som kombinerar studier med arbete, vilket kan fungera bra även om det ställer högre krav på dig som studerande.

9. Vem står för kursmaterial?

Till varje kurs finns det kursmaterial som den studerande ansvarar för att själv köpa in. Det kan vara bra att du har tillgång till dator då mycket av utbildningen sker med datorn som hjälpmedel. Har du inte dator så finns det tillgång till datorer på plats på Campus Västervik.

Utöver kurslitteratur så är yrkeshögskoleutbildningarna kostnadsfria.

10. Hur är studierna upplagda?

Inom yrkeshögskola kombinerar du att undervisning av kursledare med att lära dig ditt blivande yrke ute i arbetslivet. Det kallas Lärande i arbete - LIA.

Studierna bygger på att du själv ansvarar för ditt egen lärande och därför är det inte så många moment som är obligatoriska. Vi rekommenderar naturligtvis att du är med på utbildningens alla moment för att du ska lyckas med dina studier.

Det är vanligt med ett par föreläsningsdagar i veckan, kombinerat med t.ex. självstudier och gruppuppgifter. Utbildningarna har flera olika kurser som du läser var för sig och du får ett schema inför varje kurs. Kurserna genomförs av kursledare, och vem som är kursledare varierar alltså under din utbildningstid.

Under hela utbildningen har du kontakt med en utbildningsledare, som finns med från upprop till examen. Utbildningsledaren finns för att stödja dig som studerande att nå målen med din utbildning, under LIA tiden, och håller kontakt med arbetslivet för att se så utbildningens upplägg stämmer överens med utvecklingen inom branschen.

Oavsett vilket upplägg utbildningen har, så har man om man läser vid Campus Västervik alltid tillgång till servicecenter. Där kan du få hjälp med det mesta av det du behöver för att lyckas med dina studier kopplat till teknik och service. Varje utbildning har också en kontaktperson som fungerar som länk mellan dig som studerar och utbildningsanordnaren.

Sidan senast granskad den 18 maj 2022