Vi skulle vilja använda en statistikkaka i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Vanliga frågor om högskola och universitet

1. Hur är det att studera på högskola/universitet?

Att börja studera på en högskola eller ett universitet är ett stort steg i många människors liv. Skillnaden från att läsa på gymnasiet är ganska stor, det är mer ”frihet under ansvar” då det innebär en hel del självstudier.

Att plugga vidare ger dig möjligheten att skaffa dig nya kunskaper och erfarenheter, kanske flytta hemifrån till en ny stad och träffa nya människor. Din tid som studerande kommer förmodligen vara några av ditt livs roligaste år! Och högskole- eller universitetsutbildningen du får, ökar chanserna betydligt till ett mer kvalificerat arbete.

På högskolor och universitet kan du välja mellan att läsa fristående kurser, hela utbildningsprogram eller så kan du själv utforma din egen utbildning. Du kan läsa på heltid, halvfart, kvartsfart eller på distans. Möjligheterna är många!

2. Vad är grundläggande behörighet?

För att bli antagen till högre utbildning måste man ha vissa förkunskaper. Förkunskapskraven kallas också behörighet. De är indelade i grundläggande och särskild behörighet. Ett annat sätt att bli behörig är via reell kompetens.

All högskoleutbildning kräver grundläggande behörighet. Många utbildningar kräver ytterligare förkunskaper, så kallad särskild behörighet. Det finns även möjlighet att bli behörig genom att ansöka om att få sin reella kompetens prövad.

Läs mer om behörighet på antagning.se

Sidan senast granskad den 18 maj 2022